Mass Timber rear expansion proposed at 1067 Yonge in Rosedale

June 2, 2020

By: The Working Forest Staff

URBANTORONTO.CA — A Site Plan Application submitted to the City of Toronto in mid-May seeks to add a modern expansion behind an early 20th century converted home—currently housing commercial space—on Yonge Street, just north of Rosedale subway station. The Dewson Architects-designed proposal at 1067 Yonge Street would create an expanded footprint for the owner and developer behind the proposal, Dancap Realty Inc. 

According to a report by Urbantoronto.ca, the application calls for a new four-storey mass timber structure with a gross floor area of 1437.4 m², and a height of 16.5 m to rise behind the existing 1914-built, three-storey house-form building. The heritage building facing Yonge Street is set to undergo an extensive restoration overseen by ERA Architects as part of the plan, while the new building behind would replace an existing 1950-built three-storey addition. 

Looking southeast over 1067 Yonge, image via submission to City of Toronto

The restored house and expansion are aiming to exceed Toronto Green Standards, striving for ‘Passivehouse’ standards as targets. This would be accomplished with a mix of efficiency measures including a  high-performance building envelope with solar fins, a geothermal field, and a rooftop solar photovoltaic array. 

Plans for the retained building on Yonge include a full roof reconstruction, the restoration of exterior brick finishes, the replacement of vinyl window frames with wood, rebuilt dormers, and the replacement or refurbishment of all exterior shutters. A few of the windows less integral to the overall design would be infilled with reclaimed brick, while other sections of facades would be opened up to create skylights. Below the existing building, structural underpinning is proposed to support a deepening of the current basement level.

The rear addition would include two underground garage levels topped by three floors of office, meeting room, kitchen, and flex space. A fourth floor is planned to include a gym and yoga studio for office workers. 

The new structure’s north, south, and west elevations are proposed to be clad largely in black metal panels in brick-shaped and diamond patterns. A randomized pattern of large geometric reveals in curtainwall glazing would add visual interest to the primary west elevation, while the north and south elevations are planned mostly without windows, the expansion abutting the structure to the north. The addition’s east elevation, overlooking an open-cut section of the Yonge subway, would be finished largely in curtainwall glazing along with vertical solar fins, and a frame of the same metal panels proposed on the other three elevations.

See more HERE.

 

 

 

Your comments.

Your #1 source for forestry and forest industry news.

Built by Sofa Communications